top of page

Valokuvauskilpailu sekä uusi eriarvoisuuteen liittyvä oppimateriaali saatavilla

Päivitetty: 29. huhtik. 2022

Samanarvoinen elämäni -hanke tarjoaa tänä keväänä runsaasti aineistoa, joka liittyy eriarvoisuuteen ja sen vähentämiseen. Materiaali sopii opettajille ja muille kasvattajille esimerkiksi globaali- ja katsomuskasvatukseen. Nuorten parissa työskentelevät voivat houkutella nuoria osallistumaan valokuvauskilpailuun. Myös aikuiset voivat itsenäisesti hyödyntää kaikkia materiaaleja ja osallistua kilpailuun.

Hankkeen taustalla on bangladeshilaisen valokuvaajan GMB Akashin kuvat. Tässä lisätietoa hankkeen eri osa-alueista:


1) Valokuvauskilpailu

Keväällä hankkeeseen liittyy valokuvauskilpailu, jonka järjestää Suomen Caritas ja Suomen Kameraseurojen liitto. Kilpailun teema on Samanarvoinen elämäni. Kilpailu haluaa tuoda esille, millaista eriarvoisuus on Suomessa tänään ja miten eriarvoisuutta voi vähentää. Näyttelyllä halutaan nostaa esille uudenlaista kuvastoa suomessa asuvista ihmisistä ja heidän elämäntilanteistaan. Ympärillämme näkyvässä kuvamaailmassa ihmiset ovat usein terveitä, varakkaita ja nuoria syntyperäisiä suomalaisia. Voittajakuvat julkistetaan netissä kesäkuun alussa ja kilpailun palkinnot jaetaan 8.6. Kuvia on mahdollista lähettää 20.5.asti. Lisää tietoa valokuvauskilpailusta löytyy täältä. https://www.samanarvoinenelamani.org/valokuvauskilpailu

Tarkemmat tiedot ja säännöt Suomen Kameraseurojen liiton sivuilla: https://www2.sksl.fi/samanarvoinen-elamani/2) Eriarvoisuuteen liittyvä pohdintamateriaali

Samanarvoinen elämäni -hankkeen tavoitteena on lisätä tietoa eriarvoisuudesta sekä tuoda kehittyvissä maissa asuvien ihmisten kokemukset tavallisen suomalaisen lähelle. Hanketta varten on kirjoitettu pohdintamateriaali, joka liittyy eriarvoisuuteen ja sen vähentämiseen. Materiaali sopii monen ikäisille. Se on jaoteltu kolmeen osaan: 9-12 -vuotiaille ja yli 13-vuotiaille. Materiaaleihin liittyy pohdintatehtäviä, joita voi tehdä itsenäisesti. Näiden lisäksi hankkeen verkkosivuilla on ryhmille suunnattuja harjoitteita.


3) Hankkeeseen liittyvä valokuvanäyttely kiertää Suomea. Kaikki kuvat ovat nähtävillä myös verkossa.

Eriarvoisuuden teemat ovat esillä valokuvanäyttelyssä, joka tuo välähdyksiä bangladeshilaisesta arjesta. Näyttelyyn kuuluu lähes kaksikymmentä bangladeshilaisen valokuvaajan GMB Akashin kuvaa ja niihin liittyvää tarinaa. Seuraava näyttely on Helsingissä Maailma Kylässä festivaaleilla Suvilahden Tiivistämössä 28.-29.5. Sieltä kuvat siirtyvät Vallilan kirjaston Galleria Kajavaan, jossa näyttely avautuu 2.6.

Näyttelyssä esillä olevat kuvat tuovat esiin tavallisten bangladeshilaisten arkea. Akash kuvaa arvostavalla tavalla yhteiskuntien reunamille jääviä ihmisiä ja antaa heille mahdollisuuden tuoda äänensä kuuluviin. Lue lisää GMB Akashin kuvista: https://www.samanarvoinenelamani.org/kuvat-tarinat

Kaikki näyttelypaikkakunnat ja -paikat:

1) Turku 2.-29.11.2021, Turun pääkirjaston Tieto-osasto

2) Kouvola 4.1.- 17.2.2022, Kouvolan pääkirjasto

3) Vaasa 2.3.-28.4.2022, Vaasan pääkirjasto, Galleriakäytävä

4) Helsinki 2.-29.6.2022, Galleria Kajava - Vallilan kirjasto

5) Oulu 2.-29.8.2022, Oulun pääkirjasto

6) Jyväskylä 18.10.-3.11.2022, Jyväskylän pääkirjasto

7) Tampere 3.1.-21.1.2023, Tampereen pääkirjasto Metso


4) Osallistu opinnäytetyöhön

Tänä keväänä kaikkien näyttelyyn tutustuneilla on ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua hankkeesta tehtävään opinnäytetyöhön. Opinnäytetyön tekijät Sara Hermansson ja Milja Elonen opiskelevat Turun Ammattikorkeakoulussa. Heidän tutkimuksensa Samanarvoinen elämäni – myötätunnon vaikutus eriarvoisuuden vähentämisessä yhtenä lähteenä on näyttelyvieraiden kokemukset. Kyselylomakkeessa tarkastellaan Samanarvoinen elämäni-valokuvanäyttelyn herättämiä ajatuksia ja kokemuksia eriarvoisuuteen liittyen.


Suomen Caritas on saanut Ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatushanketukea Samanarvoinen elämäni -hankkeeseen.


Hanketta voi seurata myös somessa:


Lisätietoja hankkeesta antaa hankkeen projektikoordinaattori Laura Koskelainen laura.koskelainen@caritas.fi, 040 030 5559.

Suomen Caritas on avustusjärjestö, joka tekee työtä kaikkein haavoittuvimpien ja syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten ja etnisten ryhmien parissa. Toimintaamme kuuluu niin avustustyö kotimaassa kuin kehitysyhteistyö.

Valokuvaaja GMB Akashin kotisivu: http://www.gmb-akash.com/homeKuva: GMB Akash, Safiya 2014 Chilmari, Bangladesh.

Comments


bottom of page