top of page

Samanarvoinen elämäni -sähköinen valokuvanäyttely

Suomen Caritas ja Suomen Kameraseurojen liitto järjestävät vuonna 2022 verkossa toimivan valokuvanäyttelyn, jonka teema on Samanarvoinen elämäni. Näyttelyn on tarkoitus nostaa eriarvoisuuteen liittyviä teemoja ja tuoda esille keinoja eriarvoisuuden vähentämiseksi. 

Sähköisen valokuvanäyttelyn kuvat ovat tämän sivun alareunassa. Kuvien tiedoissa lukee kuvien sijoitukset varsinaisessa valokuvauskilpailussa ja ylesöäänestyksessä. Kiitokset kaikille yleisöäänestykseen osallistujille!

Valokuvauskilpailuun ja sähköiseen valokuvanäyttelyyn oli valitettavasti lähetetty kaksi kuvaa, joita ei ole kuvattu Suomessa. Olemme joutuneet poistamaan ne sekä palkittujen joukosta että someviestinnästä.

Näyttely liittyy Suomen Caritaksen samannimisen hankkeeseen, jonka tarkoitus on lisätä tietoa eriarvoisuudesta, herättää myötätuntoa sekä tuoda kaukana kehittyvissä maissa asuvien ihmisten kokemukset tavallisen suomalaisen lähelle. Hankkeessa keskeisessä roolissa on bangladeshilaisen valokuvaajan GMB Akashin valokuvat, jotka tuovat esille bangladeshilaisten ihmisten arkea.

Samanarvoinen elämäni -valokuvauskilpailu halusi tuoda esille, millaista eriarvoisuus on Suomessa tänään ja miten eriarvoisuutta voi vähentää. Eriarvoisuus on ihmisten välillä olevaa epäoikeudenmukaista erilaisuutta, joka näkyy yksilöiden hyvinvoinnissa ja joka olisi välitettävissä. Eriarvoisuus voi liittyä esimerkiksi hyvinvointiin, terveyteen, talouteen, syntyperään, sukupuoleen, ikään tai asumiseen. Eriarvoisuuteen liittyviä teemoja käsitellään Samanarvoinen elämäni -hankkeen oppimateriaaleissa

Näyttelyllä halutaan nostaa esille uudenlaista kuvastoa suomessa asuvista ihmisistä ja heidän elämäntilanteistaan. Ympärillämme näkyvässä kuvamaailmassa ihmiset ovat usein terveitä, varakkaita ja nuoria syntyperäisiä suomalaisia.

Eriarvoisessa ja marginalisoidussa asemassa olevien ihmisten kuvaaminen vaatii hieman lisähuomiota, jotta kunnioittava asenne välittyy kuvattavalle. Valokuvaajat Sonja Siikanen ja Tinksu Wessman kertovat hyviä vinkkejä kuvaamiseen erillisessä artikkelissa.

Kolme parasta kuvaa ovat alla. Seuraavassa galleriassa on kuvat 4-18.

Valokuvauskilpailun sijat 4-18

bottom of page