top of page

GMB AKASH

Fotografen berättar berättelser

GMB Akash är en bangladeshisk fotograf som berättar berättelser om människor i samhällets marginaler. Han har samlat berättelser om människor över tjugo år. Han har fotograferat många övergivna människogrupper, såsom prostituerade, kastlösa dvs. daliter och funktionsnedsatta personer.

Han håller kontakt med personerna som han har fotograferat även efter
fotograferingsstunden. Under åren fick han ångest eftersom det inte skedde någon förändring i människornas liv. Han började hjälpa människorna själv. Akash har grundat en skola där barn från fattiga familjer får undervisning. Han utbildar människor även att fotografera. Han har märkt att med utbildning förbättras människornas levnadsnivå.

Akash har fått över hundra internationella priser och hans fotografier har setts i många kända publikationer, såsom i The Guardian, Vogue, Time, Sunday Times och Newsweek.

GMB Akash portrait.jpg

Kuvaaja ryhtyi auttajaksi

”Joskus ihmisten tarinat kulkevat mukanani vuosia. Muutamia vuosia sitten olin niin masentunut, että en pystynyt kuvaamaan kuukausiin”, Akash kertoo.

Akash käy kuvattavana olleiden ihmisten luona myöhemmin. Kerran hän näki, että ihmisten tilanne ei ole muuttunut, hän alkoi auttaa ihmisiä itse.

Akash uskoo kuvien voimaan. Ne voivat hänen mielestään muuttaa maailmaa. Nämä Samanarvoinen elämäni -hankkeen kuvat ovat olleet esillä Akashin omalla Instagram-tilillä, jolla on 163 000 seuraajaa. Monet kuvat ovat olleet esillä myös Akashin Facebook-tilillä, jolla on 91 000 seuraajaa.

Sosiaalisessa mediassa julkaistut kuvat ovat saaneet ihmisiä lahjoittamaan rahaa. Syyskuussa 2021 Akash vei sata katulasta syömään ravintolaan. Hän vei myös lahjoitusvaroilla hankittua ruokaa ja taloustavaroita vanhusten luokse. Akash julkaisee sosiaalisen median tileillä, miten apu on mennyt perille.

Joillekin Akash on hankkinut rikshan, jotta he voivat kuljettaa tuotteitaan ihmisille. Toisille perheille Akash on hankkinut tai lehmän ja vasikan, jotta he saavat maitoa. Hän on lahjoittanut ompelukoneita naisille, joiden miehet hylkäsivät heidät. Tarkoitus on, että lyhyen koulutuksen jälkeen naiset pystyisivät ansaitsemaan rahaa ompelemalla.

Muutama vuosi sitten Akash perusti koulun maaseudulle lapsille, joilla ei olisi muuten koulutusmahdollisuutta. Aluksi lapsia oli 40, nyt yli sata.

Kuvat kertovat tarinoita

Akash on syntynyt vuonna 1977. Nuorena hän sai isänsä vanhan kameran ja vähitellen kuvien ottaminen alkoi kiehtoa. Hänellä ei aina ollut edes rahaa kuvien teettämiseen. Hän opiskeli kuvaamista kolme vuotta. Vuonna 1998 hän tajusi, että hän haluaa kuvien kautta kertoa tarinoita. ”Olen aina ollut kiinnostunut ihmisistä. En ota kuvia siksi, että haluan kuvata, vaan olen kiinnostunut ihmisten tarinoista”, Akash sanoo.

Akash kouluttaa myös parempia valokuvaajia. Hän perusti valokuvauskoulun, jossa hän opettaa bangladeshilaisia kuvaajia. Hän pitää myös länsimaisille valokuvaajille viikon kestäviä yhden hengen työpajoja, jossa he kiertelevät ympäri maata. Aluksi he tutustuvat ihmisiin ja sitten alkavat kuvata. Jokaisena iltana he katsovat kuvat läpi.

”Kuvaajille kerron, että joskus hyvää kuvaa pitää odottaa ja mitään ei tapahdu. Suhtaudu kuvaamiseen intohimona, ei urana. Kuvaa juuri omalla tyylilläsi”, Akash sanoo.

Hyviä kuvia etsiessä pitää joskus kävellä paljon. Siksi Akash kehottaa hankkimaan hyvät kengät.

GMB Akash

  • GMB Akash Institute of Photography -valokuvauskoulun perustaja, Dhaka

  • Kuvajournalisti ja henkilökuvaaja, Panos Pictures, Lontoo

Ytterligare information från fotografen
bottom of page