top of page

Samanarvoinen elämäni -valokuvauskilpailun parhaimmat kuvat löytyneet

Päivitetty: 22. elok. 2022

Samanarvoinen elämäni -hankkeeseen kuuluva sähköinen valokuvanäyttely on avautunut. Näyttelyllä halutaan nostaa esille uudenlaista kuvastoa suomessa asuvista ihmisistä ja heidän elämäntilanteistaan. Ympärillämme näkyvässä kuvamaailmassa ihmiset ovat usein terveitä, varakkaita ja nuoria syntyperäisiä suomalaisia. Tarkoituksena on nostaa eriarvoisuuteen liittyviä teemoja ja tuoda esille keinoja eriarvoisuuden vähentämiseksi. Näyttely haluaa tuoda esille, millaista eriarvoisuus on Suomessa tänään ja miten eriarvoisuutta voi vähentää.


Kesäkuussa järjestimme yleisöäänestyksen. Valokuvauskilpailuun ja yleisöäänestykseen oli lähetetty kaksi kuvaa, joita ei ole otettu Suomessa. Jouduimme poistamaan ne kuvat palkittujen joukosta. Kaksikymmentä parasta kuvaa löytyvät sekä sähköisestä valokuvanäyttelystä että samanarvoinenelamani -Facebook- ja Instagram-tileiltä. Kuvapostaukset julkaistiin kesä-heinäkuussa.


Eriarvoisuus on ihmisten välillä olevaa epäoikeudenmukaista erilaisuutta, joka näkyy yksilöiden hyvinvoinnissa ja joka olisi välitettävissä. Eriarvoisuus voi liittyä esimerkiksi hyvinvointiin, terveyteen, talouteen, syntyperään, sukupuoleen, ikään tai asumiseen. Eriarvoisuuteen liittyviä teemoja käsitellään Samanarvoinen elämäni -hankkeen oppimateriaaleissa.

Sähköisen valokuvanäyttelyn kuvat valittiin kilpailun kautta, johon lähetettiin yli 50 kuvaa. Kilpailun järjestivät huhti-toukokuussa 2022 Suomen Kameraseurojen Liitto ja Suomen Caritas.

Kilpailun kuvia tuomaroivat

· Jukka Kosonen, Suomen Kameraseurojen Liitto

· Irja Remekselä, EAPN Fin puheenjohtaja

· Tinksu Wessman, valokuvaaja, Sapfograf

· Sonja Siikanen, valokuvaaja, SapfografTuomariston jäsenet luonnehtivat kuvia näin:

Irja Remekselä:

Taso oli hyvä, mutta kaikkein sykähdyttävintä en niistä löytänyt. Itseäni miellytti kuvat, joissa oli joko tahallisia tai tahattomia vastakkainasetteluja aiheen mukaisesti. Kuten kuva, jossa henkilö istuu penkillä ja taustalla on Timanttiset myymälä. Joihinkin kuviin oli haettu erityistä taiteellista vaikutelmaa, mutta sisältö teemaan ei auennut minulle. Yhtään huonoa kuvaa näissä ei ollut. Aiheen käsittely oli hyvin perinteistä ja tavallaan jo kerran nähtyä – toivoin tietysti, että joku olisi löytänyt jonkin uuden näkökulman aiheeseen.


Jukka Kosonen:

Suomen kameraseurojen liiton puheenjohtaja, näyttely- ja arvonimivastaava:

"Kilpailun osallistuttiin hyvin erityyppisillä kuvilla, joista osa oli hyvin dokumentaarisia ja konkreettisia kuvauksia siitä, miten kuvaajat ovat eriarvoisuuden nähneet oman kokemuksen kautta. Ilahduttavaa oli myös nähdä taiteellista lähestymistapaa aiheeseen, mikä vain rikastaa näyttelyä, vaikka lähtökohta noissakin on realismi.

Kaikki näyttelyyn valitut valokuvat ovat voimakkaita ja tunteita sekä ajatuksia herättäviä ja vanhaa sanontaa lainatakseni "kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa" pitää tässäkin teemassa täysin paikkansa."


Tuomaristo arvioi parhaiksi kuviksi seuraavat.

ensimmäinen palkinto

Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen

Kuvan nimi In the Finland Ice Marathon
toinen palkinto

Olli Philippe Lautenbacher

Kuvan nimi Skuutit
kolmas palkinto

Jani Nykulla

Kuvan nimi: Miljoonasade_MiljoonasadeComments


bottom of page