top of page

Bangladeshilainen arki saapuu Rantasalmen kirjastoon

Bangladeshilaisen valokuvaajan GMB Akashin koskettava näyttely Samanarvoinen elämäni saapuu Rantasalmen kirjastoon marraskuun lopussa. Näyttely esittelee lähes kaksikymmentä Akashin valokuvaa ja niihin liittyvää tarinaa, jotka avaavat ikkunan tavallisen bangladeshilaisen arkeen.

Näyttely avautuu Rantasalmen kirjastossa 24.11. ja jatkuu aina 27.12. saakka. Laura Koskelainen esittelee näyttelyn ja kertoo valokuvaaja GMB Akashin työstä Näkökulmia pakolaisuuteen ja kehitysapuun -tilaisuudessa Rantasalmen kirjastolla 25.11. kello 11–15. Tilaisuudessa on Akashin ottamia kuvia pakolaisten elämästä Bangladeshissa. Tervetuloa kuuntelemaan!


GMB Akash on valokuvannut yhteiskunnan reunamilla eläviä ihmisiä yli 20 vuoden ajan. Näyttelyssä pääset tutustumaan koululaisiin, lapsityöläisiin, vanhuksiin ja kehitysvammaisiin kuvien ja tarinoiden kautta. Akash pyrkii luomaan yhteyden ja luottamuksen kuvattaviensa kanssa ennen valokuvien ottamista, mikä tekee hänen kuvistaan erityisen inhimillisiä ja voimakkaita.

"Näyttelyn tarkoituksena on tuoda ääntä niille, joilla ei ole ääntä", sanoo GMB Akash. Hän haluaa korostaa jokaisen ihmisen arvoa ja jakaa heidän tarinansa valokuvien kautta. Vaikka kuvissa esiintyvät ihmiset kohtaavat vaikeuksia, he eivät ole menettäneet toivoaan. Akashin valokuvat tarjoavat meille mahdollisuuden nähdä ja ymmärtää bangladeshilaista arkea uudesta näkökulmasta.


Näyttely kiertää kuudella paikkakunnalla vuosina 2023–2024. Voit myös tutustua näyttelyn kuviin ja tarinoihin verkkosivuilla osoitteessa samanarvoinenelamani.org.

"Näyttelyn järjestää Suomen Caritasin Samanarvoinen elämäni -hanke, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta eriarvoisuudesta ja tuoda kehittyvissä maissa asuvien ihmisten kokemukset lähemmäksi suomalaista yleisöä", kertoo projektikoordinaattori Laura Koskelainen Suomen Caritaksesta. Näyttelyn lisäksi hankkeeseen kuuluu pohdintamateriaalia eriarvoisuuden vähentämisestä, työpajoja ammattioppilaitoksissa sekä sosiaalisen median kampanja.


GMB Akash on saanut yli sata kansainvälistä palkintoa, ja hänen valokuviaan on julkaistu tunnetuissa julkaisuissa kuten The Guardian, Vogue, Time, Sunday Times ja Newsweek. Hänen työnsä herättää keskustelua ja luo tietoisuutta maailman epäoikeudenmukaisuuksista.

Näyttelyn taustalla on Suomen Caritaksen Samanarvoinen elämäni -hanke. Kuvien lisäksi hanketta varten on kirjoitettu pohdintamateriaali, joka liittyy eriarvoisuuteen ja sen vähentämiseen. Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoa eriarvoisuudesta sekä tuoda kehittyvissä maissa asuvien ihmisten kokemukset tavallisen suomalaisen lähelle. Suomen Caritas on saanut Ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatushanketukea Samanarvoinen elämäni -hankkeeseen.


Kuva GMB Akash: Shahjahan ja hänen paras ystävä Munna, 2019, Dhaka, Bangladesh
Comments


bottom of page