top of page

Bangladeshilaisen valokuvaajan GMB Akashin näyttely avautui Kouvolassa

Kouvolan pääkirjastossa avautuva Samanarvoinen elämäni -näyttely tuo välähdyksiä bangladeshilaisesta arjesta. Näyttelyyn kuuluu lähes kaksikymmentä bangladeshilaisen valokuvaajan GMB Akashin kuvaa ja niihin liittyvää tarinaa.

Näyttely on esillä Kouvolan pääkirjastossa 4.1.-17.2.2022.


Bangladesh ylittää uutiskynnyksen Suomessa noin muutaman kerran kuussa. Usein uutisaiheena ovat alueen luonnonmullistukset, vaatetehtaiden vaikeat olot, koronatilanne ja Myanmarista paenneet rohingya-pakolaiset.


Tässä näyttelyssä esillä olevat kuvat tuovat esiin tavallisten bangladeshilaisten arkea. Akash kuvaa arvostavalla tavalla yhteiskuntien reunamille jääviä ihmisiä ja antaa heille mahdollisuuden tuoda äänensä kuuluviin.

”Olen tarinankertoja. En vain ota kuvia, vaan haluan kertoa tarinan kuvan takana”, kertoo valokuvaaja GMB Akash.


Hän on kuvannut yhteiskunnan reunoilla olevia ihmisiä yli 20 vuotta. Näyttelyn kuvissa ja tarinoissa esiintyy koululaisia, lapsityöläisiä, seksityöntekijöitä, vanhuksia sekä kehitysvammaisia. Akash ei mene uuteen paikkaan kamera edellä, vaan pyrkii tutustumaan ja sulautumaan yhteisöön. Hän kuvaa vasta, kun luottamus on syntynyt. Hän haluaa löytää ihmisyyttä kaikkialta.

”Haluan olla ääni niille, joilla ei ole ääntä”, Akash sanoo. Hän on viettänyt aikaa kuvattaviensa kanssa jopa kuukausia. ”Otan kuvan vasta, kun he luottavat minuun. Joskus se vie aikaa. Näytän aina ihmisille heistä ottamani kuvat ja kerron heille tarinat, jotka olen heistä kirjoittanut”, Akash sanoo.

Vaikka kuvien ihmiset ovat usein vaikeassa elämäntilanteessa, he eivät ole menettäneet toivoaan. Akashille on tärkeää korostaa jokaisen ihmisarvoa.


Akash on saanut yli sata kansainvälistä palkintoa, esimerkiksi World Press Photo -kilpailun eri sarjoissa. Hänen valokuviaan on esiintynyt monissa tunnetuissa julkaisuissa, kuten The Guardianissa, Voguessa, Timessa, Sunday Timesissa ja Newsweekissa. Akashilla on ollut omia näyttelyitä esimerkiksi Italiassa, Saksassa, Belgiassa ja Portugalissa.


Kouvolassa avautuva näyttely on Akashin toinen näyttely Suomessa. Näyttely kiertää yhteensä seitsemällä paikkakunnalla vuosina 2021–2023 ja viimeinen näyttely avautuu Tampereella tammikuussa 2023.

Näyttelypaikkakunnat ja -paikat:

1) Turku 2.-29.11.2021, Turun pääkirjaston Tieto-osasto

2) Kouvola 4.1.- 17.2.2022, Kouvolan pääkirjasto

3) Vaasa 3.3.-28.4.2022, Vaasan pääkirjasto

4) Helsinki 2.-29.6.2022, Galleria Kajava - Vallilan kirjasto

5) Oulu 2.-29.8.2022, Oulun pääkirjasto

6) Jyväskylä 18.10.-3.11.2022, Jyväskylän pääkirjasto

7) Tampere 3.1.-21.1.2023, Tampereen pääkirjasto Metso


Kuvat ja tarinat ovat esillä sekä näyttelyssä että Samanarvoinen elämäni -verkkosivuilla.

Samat materiaalit löytyvät myös verkkosivuilta, jolloin ei ole pakko mennä näyttelypaikkaan. Näyttelyn kuvat ja hankkeeseen liittyvät oppimateriaalit tuovat lisäväriä katsomusopetukseen sekä maantiedon, yhteiskuntaopin ja kielten tunneille. Näyttelypaikasta löytyy oppimateriaalivihkoja painettuna ja niitä voi ottaa mukaansa. Samat materiaalit löytyvät myös verkkosivuilta.


Näyttelyn taustalla on Suomen Caritaksen Samanarvoinen elämäni -hanke. Kuvien lisäksi hanketta varten on kirjoitettu pohdintamateriaali, joka liittyy eriarvoisuuteen ja sen vähentämiseen. Eriarvoisuuden teemoja käsittelevät myös vuonna 2022 käynnistyvä sosiaalisen median kampanja ja valokuvauskilpailu.


Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoa eriarvoisuudesta sekä tuoda kehittyvissä maissa asuvien ihmisten kokemukset tavallisen suomalaisen lähelle. Suomen Caritas on saanut Ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatushanketukea Samanarvoinen elämäni -hankkeeseen.Comments


bottom of page